HS 4.11.2013 Harmaa työ kitketään pois omakotityömailta - talkootkin ilmoitettava verottajalle
Rakennusalan harmaan talouden ehkäisy tehostuu monin tavoin ensi vuoden heinäkuussa. Uusi lainsäädäntö velvoittaa myös kotitaloudet ilmoittamaan verottajalle tiedot esimerkiksi omakotityömaalla käytetyistä yrityksistä ja näille maksetuista suorituksista.
Sama koskee myös työntekijöitä, jos kotitalous on rakennuttajana heidät palkannut ja maksanut palkkioita.
Tiedonantovelvollisuus koskee hankkeita, jotka vaativat rakennusluvan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Tiedot tarkistetaan, kun rakennusvalvonta tekee lopputarkastuksen.
Talkoot ja naapuriapu kuuluvat myös ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Vaikka työstä ei makseta palkkiota esimerkiksi hartiapankilla rakennettavalla omakotityömaalla ja korjaustöissä, niistä on annettava tieto verottajalle.
Puolisen miljoonaa työntekijää ryhtyy käyttämään veronumerokortin lisäksi Valtti-älykorttia 1. heinäkuuta 2014. Sen ottavat käyttöön Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset.
Älykortilla pystytään seuraamaan pääurakoitsijan ja aliurakoitsijoiden palkkalaisten kulua työmaalla. Kortin avulla pystytään seuraamaan myös työaikoja.
Korttia on äärimmäisen vaikea väärentää, ja siinä on voimassaoloaika. Kortti voidaan sulkea, jos epäillään, että se on varastettu ja sitä käyttää väärä henkilö.
Myöhemmin sähköiseen järjestelmään perustuvaan rekisteriin aiotaan liittää kunkin työntekijän tietoihin, onko hänellä esimerkiksi erikoislupa tehdä vesieristeitä tai käsitellä purkutöissä aspestia.
"Suomen tuleva järjestelmä on Euroopan kehittyneimpiä Belgian, Norjan ja Ruotsin rinnalla. EU:n komissio on erittäin kiinnostunut seuraamaan, miten korttien avulla harmaata taloutta voidaan ehkäistä", kertoo Rakennusteollisuus RT: n lakimies Ville Wartiovaara.
Monista EU- maista puuttuu veronkiertoa ehkäisevä lainsäädäntö.
Uusi kortti auttaa myös aluehallintovirastoja kohdistamaan ratsiat entistä tarkemmin. Järjestelmää käyttäviä yrityksiä ja niiden työntekijäluetteloita pystytään tarkistamaan helposti, ja valvontaa voidaan keskittää niihin yrityksiin, joilla ei ole käytössä korttia.
"Harmaa talous saadaan hanskaan parin vuoden kuluttua", arvioi ylitarkastaja Keijo Päivärinta Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta
(04.11.2013)