Taloprojekti Kirkkonummelle
Maallikkorakentajien valmistalo keskelle metsää Porkkalaan 2008
Pääsuunnittelija, vastaava ja rakennuttajapalvelu
Vasara ja saha pysyvät kädessä, pidän itseäni jopa näppäränä tekijänä. Aikaa ei kuitenkaan ole enkä ole ennen rakentanut taloa. Olen siis rakentajana maallikko ja ymmärsimme tarvitsevamme rajatun projektin ja hyvää ammattiapua. Yhden kesämökkiprojektin jälkeen olin vannonut, etten ikinä lähde talonrakennusprojektiin. Pintaremontointi kyllä sujui jo ennen tätä.
Omien huolien rajaaminen minimiin
Päädyimme jo aikaisessa vaiheessa valmistaloon, vaikka rakennuspaikka oli ahtaan mökkitien päässä. Tämän teimme, jotta saamme aikataulu-, rakentamis- ja kustannusriskit minimiin vähentämällä radikaalisti toimittajien ja kumppaneiden määrää.
Aloin myös aikaisessa vaiheessa hakemaan hyvää, luotettavaa vastaavaa mestaria, joka mielellään saisi ottaa laajennetun ”rakennuttajapalvelu” –roolin, jotta en itse olisi projektipäällikkönä koordinoimassa eri tahojen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Tämän luotetun henkilön löytäminen osoittautui vaikeaksi, eivätkä erilaiset hakemistot houkutelleet lainkaan. Lopulta sain tuttavalta vinkin Petri Ahosta. Petri toimi hankkeessamme pääsuunnittelijana (eipä valmistalo näiltäkään osin aivan valmis ollutkaan) ja vastaavana mestarina, joka ei pelkästään leimannut papereita vaan jatkuvasti valvoi hankeen etenemistä ja laatua. Lisäksi Petri hoiti meille maallikoille osittaista rakennuttajapalvelua, neuvontaa ja opastusta. Tässä kohtaa Petri huolehti erittäin tarkasti lahjomattomuudestaan ja kuvasi onnistuneesti miksi se on meidän etumme.
Luvat ja tarkastukset
Petrin kanssa saimme lopulta talotehtaan eri piirustukset rakennuslupahakemuskuntoon ja rattaat pyörimään. Myöhemmin Petri johti eri tarkastukset ja kokoukset – kokemus, ammattitaito ja tarkkuus oikeissa paikoissa ovat näköjään valttia näissäkin asioissa ja kärsivällisyys selittää miksi mitäkin. Petri haki meille erilaisia autokatosten piirustusvaihtoehtoja, joista sitten vain valitsimme yhden, joka liitettiin lupahakemusnippuun. Myös kryptisten sähkö- ja VVS suunnitelmien kanssa olisimme olleet pulassa ilman asiantuntijaa – olennainen vaihe kun pitää ymmärtää mitä suunnitelmiin pitää muuttaa.
Rakentajien haku ja valinta
Valmistaloon ei kuulu pohja tai autokatos eikä nimestä huolimatta yleensä yläkerran sisus. Tässäkin kohdassa Petrin neuvot olivat kullan kalliit. Petri esitteli joitakin maanrakennusyrittäjiä, joista sitten itse valitsin. Petrin ykkössuositus eräs urakoitsija ja hänen porukkansa osoittautuivat aivan fantastiseksi. Heidän maanrakennus ja perustusten teko oli sujuvaa, joustavaa, tarkkaa (valmistalossa perustuksissa on 3mm tarkkuusvaade) ja aikataulut pitivät. Lisäksi he pinnoittivat harkot, kiinnittivät tuuletusritilät ja siivosivat jälkensä. Hämmästyttävää. Urakoitsija myös kysyi haluanko hänen porukkansa pystyttävän autokatoksen rungon ja levyttävän sen. Jälleen yksi huoli vähemmän, totta kai halusin kuin hintakin tuntui edukkaalta. Matkan varrella tilasin urakoitsijalta vielä yhdet kiviportaat ja muuta pientä. Petri kilpailutti kattoristikkotoimittajat ja suositteli ottamaan ne satasen kalliimmat, joissa oli käyttöullakko – kiitos siitä, eipä olisi maallikko tuotakaan ymmärtänyt.
Petrin kautta löysin myös pari timpuria tekemään yläkertaa sukumme luottomiehen Arskan lisäksi.
Lopputulos ja analyysi
Olemme olleet erittäin tyytyväisiä taloomme ja ratkaisuumme ”muuttaa metsään”. Vaikka rakennushanke hieman hirvitti, voidaan jälkeenpäin todeta sen sujuneen suhteellisen helposti ja huolettomasti. Avaimina huolettomuuteen olivat tietyt valinnat:
- Valmistalo ja talotehtaan sekä myyjän reilu ja mutkaton toiminta
- Petri Aho ja hänen aktiivinen, tarkka ja rehti toimintansa
- Maanrakennus- ja perustusurakoitsijan sekä ko. yrityksen koko henkilökunnan toiminta
Petrin toimintaa kuvaa hyvin luottomiehemme Arskan kommentti ”En minä ole ikinä tällaista vastaavaa nähnyt, se käy täällä vain käymässä ja katsomassa miten hommat etenee ja miten ja millä laadulla niitä hommia on tehty. Käy täällä vaikkei ole mitään virallista tarkastusta tai kokousta.”. Meille tämä oli se lopullinen laadun varmistus niille paloille, joista itse vastasimme (ennen kaikkea yläkerrassa).
Dan Björn
Markkinointijohtaja, Accenture
puh. 040 526 5452
Mitä teimme itse vaikka talo oli valmistalo?
Kyllä sitä hommaa tuntuu riittävän tälläkin tavalla rakentamalla. Käytännössä noin kaksi vuotta ilman suurempia vapaa-ajan ongelmia:
- Kaadoimme puut ja teimme halkoja
- Raivasimme tietä leveämmäksi
- Tilasimme tien levennystä ja tilapäistäyttöjä, jotka talopaketin kuljetuksen jälkeen tuotiin pihaan käytettäväksi
- Valitsimme materiaaleja, varusteita jne.
- Siivosimme, siivosimme ja siivosimme
- Ajoimme jätettä kaatopaikalle
- Toimimme kuormajuhtina siirrellen tavaraa aina tarpeen mukaan
- Teimme hankintoja, jotka eivät kuuluneet yläkertapakettiin
- Asentelimme lamppuja, kasasimme vaatehuoneen säilytysjärjestelmää, kuivaustelineitä jne.
- Maalasimme talon (kuukauden homma isommalle porukalle)
- Rakensimme vajan / halkoliiterin
- Verhoilimme ja maalasimme autokatoksen
- Rakensimme 150-200 neliötä terassia
- Pihan ajo ja kävelykäytävät sekä mullat ja istutukset odottavat vielä
- Tukkikasat odottavat halkomista (3-5 vuoden puut noin varovasti arvioiden)
- Tämän jälkeen voi sitten puuhastella muuta pientä mukavaa